Frank

& Evelien

“Een magische samenwerking”

Franklien zijn Frank Leemans en Eveline Carpentier. Beiden hebben een opleiding genoten aan de academie voor beeldende kunst.

Ze zijn partners in liefde en kunst, wat zorgt voor een intense samenwerking. Die is ook nodig om het proces van ontwerpen en realiseren telkens opnieuw tot een goed einde te brengen.

Frank Leemans

Als jongeling van 12 zat Frank al op de academie in Hove. In de familie hadden ze een groot kunstenaar / graficus waar hij erg naar opkeek, (Jos Hendrickx) en het was Van Gogh waarover hij zijn eerste spreekbeurt gaf. Het creatieve bloed stroomde reeds. Tijdens omzwervingen in de sport als lesgever, kwam hij op latere leeftijd opnieuw terecht in de academie beeldende kunsten.

Frank heeft altijd graag met zijn handen gewerkt en voelt veel voldoening bij wat hij kan realiseren op die manier. Heel wat zelfbouwprojecten (waaronder twee huizen), hebben dit helemaal doen openbloeien.

Een dramatische gebeurtenis, de verdwijning en vermoedelijke dood van de zoon van Frank, bracht alles tot stilstand. Uiteindelijk bleek creativiteit een grote hulpbron. Eerst via schrijven, later kreeg zijn verdriet vorm in heel wat projecten. In zijn nieuwe huis liet hij overal creatieve sporen na van het grote verlies. Zo zit de poort die Frank maakte, vol verborgen betekenissen.

Ook in zijn relatie kreeg creativiteit een plek, wat heel wat voldoening schonk en nieuwe paden creëerde. Zo ontstond er een intense samenwerking.

Eén van de eerste werken die uit deze samenwerking groeide is “De Duiker”. Een werk over zijn verdwenen zoon. Verf en metaal versmelten om tastbaar te maken welk drama zich voltrok in een schijnbaar rimpelloze wereld. 

Zijn van nature opgewekte en creatieve karakter bleek niet gebroken. Integendeel, de kunst werd enkel dieper en kreeg een extra laag mee. Samen wilden Frank en Eveline werken maken die mensen doen stilstaan en reflecteren: het project Me(n)tale schilderijen werd zo geboren.

Frank

P.S.: Meer van en over Frank op frankart.be.

Eveline Carpentier

Al zolang ze zich kan herinneren is Eveline graag creatief bezig. Als zesjarige startte ze al op de tekenschool en heel wat jaren later was de passie er nog steeds. Op haar 40ste werd het schilderen. Ze leert graag nieuwe dingen en is altijd wel één of andere opleiding aan het volgen. Een bezige bij die zich graag ergens in vast bijt en alles eigenlijk even graag en met veel enthousiasme doet. 

Toen ze Frank tegen het lijf liep, zag ze iemand die, zo leek het, nog creatiever, enthousiaster en ‘beziger’ was. Het is heerlijk om mee te drijven op zijn elan en zo samen nieuwe dingen te ontdekken. Ze droomden en maakten vage plannen om samen kunst te maken. 

In 2019 was Eveline weer aan een nieuwe opleiding bezig, namelijk Kunstzinnig Dynamisch Coach en de samenwerking met Frank paste perfect binnen de opleiding.  Het doel was tweeërlei. De verbinding tussen hen beide onderzoeken én versterken door kunst te maken over verbinding of net het ontbreken ervan.

Verbinding is altijd een thema geweest in het leven van Eveline. De zelfmoord van haar vader en haar scheiding hebben voor een groot stuk haar leven bepaald. 

Vermits Eveline haar job als maatschappelijk werker op het OCMW graag doet, kwam een burn-out als een donderslag bij heldere hemel. Het duurde anderhalf jaar vooraleer ze terug naar behoren functioneerde en toen ze er net bovenop was, kwam kanker.

Cliché of niet, het maakte van Eveline een ander mens. De cirkel was rond. Het was duidelijk waar alles naar geleid heeft, haar job als maatschappelijk werker, haar opleiding kunstschilder en kunstzinnig dynamisch coach, haar levenservaringen én haar ontmoeting met Frank.

Ze ontdekten dat ze complementair zijn. Ze maken kunst die mensen ontroert en beroert en daar zijn ze best wel blij mee.

Eveline

En verder...

… staat er een heel team achter FrankLien. Sinds hij op de eerste tentoonstelling kwam kijken, was Bart fan en hij besloot zijn eigen muziek te componeren bij de werken van Eveline en Frank. Dat bleek een schot in de roos. Meer over de muziek en Bart vind je hier.

De meeste foto’s op de site zijn van de hand van huisfotograaf Wannes. Hij zorgt ervoor dat alles mooi wordt vastgelegd, zowel de werken als de kunstenaars en alles errond.

Heel wat dingen zouden nooit gelukt zijn, zonder de onvoorwaardelijke hulp van Pol, zowel tijdens de tentoonstellingen als ertussen.

En tot slot nam Sofie de website en de boekjes voor de tentoonstelling, posters, visitekaartjes, het logo, kortom de lay-out voor haar rekening.

Bart De Graeve

Bart De Graeve

Muziek

Hier vind je de muziek.

Pol Janssens

Pol Janssens

Hulp achter de schermen

Johan Primusz (Wannes)

Johan Primusz (Wannes)

Fotografie

Sofie Leemans

Sofie Leemans

Website & lay-out

Ontstaan van de kunstwerken:

Bestaande kunstwerken

Uit de versmelting van de warme verf en het koele metaal ontstaat een explosie, pure chemie die wie kijkt, omver blaast. Een verhaal dat ontroert.

Kunstwerken op maat & met jouw verhaal

Na een verkennend gesprek wordt er een ontwerp gemaakt dat uitdrukking geeft aan het persoonlijk verhaal van de opdrachtgever.

Contact